Hrana nas obkroža neprestano in povsod. V današnjem času je ob poplavi različnih živilskih izdelkov pomembno, da imamo znanje o živilih, ki so nam na voljo. Ključno je tudi naše zaznavanje okusov ter vonjev, kar nam pomaga pri izbiranju kakovostnih izdelkov. S tem naravoslovnim dnem želimo učencem predstaviti sposobnosti njihove senzorične zaznave z okušanjem in vohanjem: dvema čutoma, ki sta pri prepoznavanju hrane zelo pomembna.
V torek 9. 1. 2024, bo potekal naravoslovni dan z naslovom Hrana vonji in okusi, za učence 6. c razreda in v četrtek 11. 1. 2024 pa za učence 6. a in 6. b razreda. Naravoslovni dan bo potekal 5 šolskih ur.
Potek naravoslovnega dne:
- Ura: predavanje – Aditivi v prehrani ( spoznali bodo osnovne skupine aditivov, zakaj se uporabljajo, zakaj so pomembni)
- Ura: prepoznavanje osnovnih okusov(senzorična analiza in prepoznavanje okusov)
- Ura: Hrana malo drugače( posebne vrste prehrane in hrana prihodnosti)
- In 5. Ura: Rezultati okusov in prepoznavanje osnovnih vonjev( vonjanje različnih substanc in zaznavanje dražljajev iz okolja).
Učenci so ves čas naravoslovnega dne v isti učilnici. Na naravoslovni dan je potrebno prinesti zvezek za gospodinjstvo in peresnico.
VODJA naravoslovnega dneva: Andreja Longer
Zunanji sodelavec Mikrobiologija Avberšek
Meso, ki je videti kot meso, a to ni:
V prihodnosti bodo na jedilniku tudi žuželke:
Alge tako in drugače: