+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Spoštovani starši, 

37.248 sindikalnih zaupnic in zaupnikov, članic in članov Sindikata vzgoje in izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je opredelilo za stavko. Prav tako smo stavko izglasovali tudi zaposleni na OŠ Jakoba Aljaža, zato bomo 9. marca 2022 sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja.

Na dan stavke, 9. marca 2022, bo tako šola zaprta, zato prosimo, da si za ta dan priskrbite varstvo za svoje otroke. Za nevšečnosti se vam vnaprej opravičujemo in se zahvaljujemo za vaše razumevanje

mag. Lucija Rakovec, ravnateljica      

                                 

Andreja Longer, vodja stavkovnega odbora VIZ OŠ Jakoba Aljaža

 V nadaljevanju vam posredujemo dopis glavnega stavkovnega odbora SVIZ:

Spoštovani starši,
zaposleni v slovenskih osnovnih šolah bomo 9. marca letos sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja, da bi izrazili nestrinjanje z neprimernim odnosom Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter neustreznim vrednotenjem dela, ki ga opravljajo zaposleni v šolstvu. Izobraževanje – še posebno v državi, kot je Slovenija, ki drugih izrazitih primerjalnih prednosti nima – je odločilno za našo prihodnost, zato ne bomo dopustili, da bi se dosežena visoka kakovost šolstva pri nas poslabšala in da se ne bi v prihodnje še zboljševala. Ključno vlogo pri zagotavljanju odličnega delovanja šol imajo zagotovo v njih zaposleni – učiteljice in učitelji, drugi strokovni delavci in delavke, administrativno-tehnični in računovodski delavci in delavke, pomočnice in pomočniki ravnateljev ter ravnateljice in ravnatelji, vendar Vlada RS njihovega pomembnega, odgovornega in zahtevnega dela ne vrednoti ustrezno. Prav tako je povsem prezrla, da so prav zaposleni v vzgoji in izobraževanju v razmerah širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 zagotavljali, da so šole ostale odprte, in kljub številnim pozivom sindikata ni zagotovila primerno visokih sredstev za plačilo povečanih delovnih obremenitev in ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19.
Ker torej Vlada RS do zdaj ni prisluhnila našim vztrajnim pozivom, naj poskrbi za ustrezen položaj vzgoje in izobraževanja, za ustrezno vrednotenje dela, ki ga opravljajo zaposleni v teh dejavnostih, ter zagotovi ustrezno plačilo za ekstremne obremenitve in tveganja vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v času covida-19, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni še na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenske vlade do vzgoje in izobraževanja in zaposlenih v teh dejavnostih ter dosegli, da se Vlada RS začne o naših upravičenih zahtevah vsaj pogajati.
Na dan stavke, v sredo, 9. marca letos, bodo osnovne šole tako zaprte. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili dolgoročno skrajno negativne posledice neprimernega odnosa Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter zaposlenih v njem.

Ljubljana, februar 2022
                                                                                          Glavni stavkovni odbor SVIZ

Dostopnost