+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11., obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Pomen rednega zajtrkovanja ter izbire lokalne hrane iz bližine.

Letos imajo veliko vlogo pri ozaveščanju učencev o pomenu opraševanja čebel za prehransko varnost, pomenu rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša, starši in seveda učitelji.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni tudi več dni prej, lahko tudi pri drugih dnevnih obrokih.

CILJI, KI JIH BOMO NA NAŠI ŠOLI SKUŠALI REALIZIRATI

  • vsi (učenci, starši, učitelji) bomo praznovali Tradicionalni slovenski zajtrk
  • in Dan slovenske hrane,
  • doma si pripravimo zdrav slovenski zajtrk iz lokalno pridelanih živil,
  • ( kruh, maslo, med, mleko in jabolka)
  • obnovimo znanje o pomenu rednega zajtrkovanja,
  • spoznajo kako je sestavljen zdrav zajtrk,
  • ozavestimo pomen pridelave in nakupovanja lokalnih živil.

AKTIVNOSTI UČENCEV NAŠE ŠOLE OB OBELEŽITVI TSZ

  • Učenci prve triade pa bodo izvedli naravoslovni dan z naslovom Tradicionalni slovenski zajtrk.

Nekaj predlogov tradicionalnih slovenskih zajtrkov

  • Črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
  • Ajdov kruh, maslo, med, navadni jogurt, jabolko
  • Prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, jabolko
  • Mlečni zdrob z rozinami in medom, hruška
  • Ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki in medom, kaki
  • Polenta z mlekom, suhe slive.
Dostopnost