+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane in ga vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru. Tudi tokrat bomo posebej poudarili pomen zdravega prehranjevanja in uživanju hrane, ki prihaja od lokalnih proizvajalcev.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dneva slovenske hrane je spodbujanje proizvodnje hrane, ki je kakovostna, sveža, sezonska in iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost,  taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Zaradi kratke dostavne poti in bližine proizvodnje ni potrebno dodajati aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd.

Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin za pridelavo hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in  spodbujamo pridelavo kakovostne, lokalno pridelane hrane.

Naše zdravje lahko ohranjamo le s pravilno prehrano in telesno aktivnostjo. Z zajtrkom  zagotovimo telesu:

  • dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje,
  • dovolj gradbenih snovi, potrebnih za zdravo rast in razvoj,
  • zajtrk predstavlja energijo tako za telesno kot miselno dejavnost,
  • prispeva k lažjemu vzdrževanju priporočene telesne teže.

Za uspešno delo v šoli je pomembno, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske ure. Nepravilne prehranske navade vodijo do številnih zdravstvenih težav, od debelosti do sladkorne bolezni.  Dnevno bi morali zaužiti tri glavne obroke in vsaj eno ali dve malici. Obroki morajo biti čim bolj kakovostni z dovolj zelenjave in sadja, s čim manj sladkorja in zdravju škodljivih maščob.
Tak način prehranjevanja izboljša našo presnovo, ugodno vpliva na raven krvnega sladkorja, ki je hrana za možgane, posledično pa se izboljša tudi občutek sitosti.

Upoštevajmo štiri pravila prehranjevanja: REDNO, SVEŽE, PESTRO, ZMERNO.

► Video posnetek glasbenega nastopa s harmoniko

► RADIO “Aljažek” – radijska oddaja na temo slovenski zajtrk

 

Dostopnost