+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

14. Dadin likovni natečaj / Šolsko leto 2022-2023

Dragi mladi ustvarjalci in ustvarjalke, cenjeni mentorji in mentorice, spoštovani vsi ostali, v veliko veselje nam je, da po treh letih premora zaradi koronskega časa v slovenski šolski prostor spet vračamo Dadin likovni natečaj, letos že 14. po vrsti.

Na šoli se zavedamo, da gre za neprecenljivo dediščino akademske slikarke Eveline Batista Abaza, ki se je na naši šoli zaposlila pred 43 leti kot prva učiteljica likovne vzgoje, kot se je takrat reklo predmetu likovna umetnost. Letos mineva 17 let, odkar je ni več, in zagotovo se vsi sprašujemo, kaj bi kot ocenjevalka letos prispelih likovnih del porekla na sporočilnost izdelkov, ki so jih z več kot 40 slovenskih šol prispevali mladi umetniki.

Letošnja rdeča nit likovnih izdelkov je bila prijateljstvo – Objemi prijatelja. Veseli nas, da so mladi prav skozi likovna dela pokazali, da si pravega prijateljstva ne predstavljajo prek ekranov ali na daljavo, temveč da je pravo prijateljstvo povezano z dotikom, objemom, stiskom roke, naslonom na ramo … V umetnost ujeta sporočilnost današnjega časa dojemanja pristnega odnosa nas navdaja z zavedanjem, da mladi verjamejo v moč človeškega stika, da poskušajo skozi umetnost v gledalcu vzbuditi čustva in pripovedovati pomembne zgodbe.

Čestitam vsem mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, njihovim mentorjem in mentoricam, ne glede na to, ali je bil njihov izdelek nagrajen ali ne. Verjemite, da so bili prav vsi izdelki opaženi in da so v nas ter še posebej v komisiji, ki je skrbno pregledala prispela dela, zbudili čustva in občutke ob opazovanju lepega in sporočilnega. In če smo iskreni, je to glavni namen umetnosti, kajne!

Prav zato obljubljamo, da bomo z Dadinim likovnim natečajem nadaljevali tudi v prihodnje ter prek njega združevali, povezovali, prebujali in sporočali.

Že danes povabljeni, da se nam pridružite tudi v prihodnjih letih.

mag. Lucija Rakovec, ravnateljica

Spomin na ljudi, ki so dali neizmerno velik pečat v šolskem likovnem prostoru, še vedno živi. Kljub razburkanemu času smo ohranili odnos do stvari in dogodkov, ki nas bogatijo, dajejo smisel in nadaljujejo tradicijo.

S spominom na Dado, čudovito likovno pedagoginjo, skušamo opozoriti na vse tiste pedagoge, ki so pustili svoje srce, dušo in znanje mladim, pa jih danes ni več med nami. Želimo opozoriti, da ljudje niso pogrešljivi, kakor danes nekateri mislijo. Spomin nanje v naših srcih še živi. Živi na šolskih hodnikih, živi v umetniških delih, živi v prijetnih spominih, v predanem znanju in občutku, da je nekje nekoč nekdo prispeval k temu, da danes smo, kar smo. Da znamo začutiti umetnost, ljubezen, bližino in prijateljstvo.

Mednarodni likovni natečaj poteka v spomin na likovno pedagoginjo Evelino Batista Abaza – Dado (1952–2006). S svojim ustvarjalnim delom je zaznamovala čas, ki ga je preživela na Osnovni šoli Jakoba Aljaža Kranj. Za to smo ji neizmerno hvaležni. V duhu in ustvarjalnosti vseh sodelujočih učencev natečaja, pa njeno poslanstvo vsakokrat znova dobi potrditev in dokaz.

Tema letošnjega likovnega natečaja je odraz preteklih let, ko smo ugotavljali, ali prijatelja sploh še smemo objeti. Sedaj se moramo zopet povezati in se naučiti gledati v prihodnost sproščeno, pozitivno in pogumno. Vsa ta nakopičena čustva najlažje izrazimo skozi umetnost. Likovna dela na temo Objemi prijatelja so na našo šolo prispela z 79 različnih šol. Od tega je sodelovalo tudi 6 šol, ki jih obiskujejo otroci s posebnimi potrebami, in dve šoli iz tujine (BiH in Avstrija).

Ponosno vam bomo postavili na ogled 393 čudovitih likovnih del, ki si jih boste lahko ogledali tudi v spletni galeriji. Letošnja likovna dela so nastala v klasičnih, pa tudi bolj modernih likovnih tehnikah: od risbe s flomastri in barvicami, slike s temperami in akvarela do kolaža, tuša, pastela … Čudovite so različne ploske, visoke in globoke grafične tehnike. Kot zanimivost pa je največ likovnih del prav v mešani slikarski in risarski tehniki, manjkala pa ni niti računalniška grafika.

Strokovna žirija v sestavi Mateje Korbar Šimić, Primoža Krašne in Mihaela Perčiča je izbrala devet nagrajencev. Iz vsake starostne skupine so izbrali tri nagrajena dela. Otvoritev razstave in podelitev nagrad bomo v letošnjem letu umestili v Teden umetnosti, katerega poslanstvo je spodbujanje ustvarjalnosti, povezovanja in sodelovanja, empatije, trajnosti in proaktivnosti.

Zdravka Rihtaršič, prof. lik. um.

ZGODOVINA Dadinega likovnega natečaja

ZGIBANKA: Dadin likovni natečaj 2022-2023

Letošnji nagrajenci:

 1. TRIADA
 1. mesto: Avtor: Kaja Munda, 2. r Mentor: Antonija Levart Šola: PŠ Tepanje – SLIKA
 2. mesto: Avtor: Lan Wunderling, 3. r Mentor: Tadeja Plavec Šola: OŠ Središče ob Dravi –SLIKA
 3. mesto: Avtor: Rasel Abdelhamid, 2. r Mentor: Marta Mertelj Šola: OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora – SLIKA

2. TRIADA

 1. mesto: Avtor: Erik Lovenjak, 6. r Mentor: Špela Blažič Šola: OŠ Vodice – SLIKA
 2. mesto: Avtor: Teodor Murko, 5. r Mentor: Tajka Šnuderl Novak Šola: OŠ Ljudski vrt Ptuj – SLIKA
 3. mesto: Avtor: Veronika Bole, 5. r Mentor: Martina Ralić Šola: OŠ Dornberk – SLIKA

3. TRIADA

 1. mesto: Avtor: Kaja Ošabnik, 8. r Mentor: Romana Renko Šola: OŠ Simona Jenka Kranj – SLIKA
 2. mesto: Avtor: Melisa Kurtić, 9. r Mentor: Gaja Sorgo Šola: OŠ Koper – SLIKA
 3. mesto: Avtor: Tilen Kulovec, 9. r Mentor: Valter Rabič Šola: OŠ Center Novo mesto – SLIKA

Sprehod po 3-D FOTOGALERIJI

 1. TRIADA
 2. TRIADA
 3. TRIADA

NAGOVORI:

dr. Boris Černilec, državni sekretar, pristojen za predšolsko vzgojo, osnovno šolstvo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. (VIDEO NAGOVOR)

Matjaž Rakovec, župan Kranja (VIDEO NAGOVOR)

mag. Lucija Rakovec, ravnateljica (VIDEO NAGOVOR)

FOTOGRAFIJE iz prireditve

Dostopnost