+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Teden pisanja z roko

17. – 21. 1. 2022

Letos smo se Tednu pisanja z roko, ki je potekal med 17. in 21. januarjem 2022, pridružili tudi učitelji in učenci razredne stopnje. Pri projektu je sodelovalo 6 oddelkov. V tem tednu smo v razredih izvajali različne aktivnosti povezane s pisanjem z roko. V prvih razredih so se učiteljice z učenci predvsem pogovarjale o načinih pisanja besedil, o različnih pisavah, o pomenu pisanja z roko ipd. Ker učenci v tem času spoznavajo le glasove, črke pa pridejo na vrsto kasneje, so učenci pisali različne vzorce, saj so s tem spodbujali tudi razvoj fine motorike.

V projekt smo vključili tudi šolsko knjižnico, kjer nam je knjižničarka poiskala veliko knjig z različnimi pisavami, kar je učence 2. razredov zelo navdušilo. Učenci 3. in 4. razredov so zapisali svoja razmišljanja o tem, zakaj je dobro pisati z roko. Vse zapise smo razstavili v avli šole, da so si jih lahko prebrali tudi drugi učenci in zaposleni na šoli. Odzivi so bili pozitivni, saj so bila razmišljanja zelo domiselna.    

 
S tem projektom smo na naši šoli želeli predvsem krepiti pozitiven odnos do pisanja, saj od učencev pogosto slišimo, da se jim ne ljubi pisati, da jih boli roka od pisanja ipd. Velikokrat pisanje zamenja tipkanje po računalniku, kar pa ni prav, saj pisanje z roko pomaga tudi pri razvoju motoričnih spretnosti in zagotavlja kompleksnejše delovanje možganov. Skozi projekt smo učence opominjali tudi to, da je vsaka pisava neprimerljiva z drugo, je edinstvena in jo moramo prav zato čuvati in ohranjati.
Nekaj fotografij projekta si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Koordinatorica projekta Anja Lukančič

Dostopnost