+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

RAP

RAZŠIRJEN PROGRAM (RaP)

Naša šola se je v šolskem letu 2018/2019 pridružila Poskusu Zavoda RS za šolstvo z imenom  »Uvajanje tujega jezika v obveznem programu in preizkušanje koncepta razširjenega programa v osnovni šoli« s 1. področjem, ki zajema »Gibanje in zdravje za dobro psihično in fizično počutje«. Pred tem smo na šoli izvajali projekt Zdrav življenjski slog, v tem primeru pa to prvo področje vključuje 3 sklope: Gibanje, Hrano in prehranjevanje in Zdravje in varnost.

Temeljni namen razširjenega programa je vsem učencem omogočiti zdrav in celosten osebnostni razvoj, ki sledi njihovim individualnim zmožnostim, interesom, talentom in potrebam ob smiselnem upoštevanju individualnih pričakovanj. Učencem so tako v okviru RaP-a ponujene številne dejavnosti, ki jih lahko izbrajo glede na svoje želje in zanimanja in so del razširjenega programa šole.

Tudi v letošnjem letu v sklopu RaP-a ponujamo raznolike dejavnosti, številne se odvijajo v okviru jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, razširili smo tudi ponudbo interesnih dejavnosti. Učenci se tako med drugim navdušujejo nad kuharskim tečajem, planinstvom, tutorstvom, urbanim vrtičkanjem, Mepijem, folkloro, tečajem prve pomoči in ostalimi dejavnostmi.

V okviru RaP-a devetošolci letos opravljajo bronasto stopnjo mednarodnega programa Mepi. Na eni izmed delavnic so združili vsa področja Razširjenega programa, imeli so kondicijsko pripravo na odpravo (Gibanje), na Jakobu so si pripravili kakav (Hrana in prehranjevanje), vmes pa so se tako praktično kot teoretično spoznavali z osnovami orientacije in varnosti v gorah (Zdravje in varnost). Delavnico smo skrbno načrtovali in dosegli zastavljene cilje, ki so jih vnesli v ORB (Onilne Record Book).

Vodja Poskusa Maja Pajntar

Dostopnost