+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

22. aprila, obeležujemo Dan Zemlje in naj nam bo ta dan opomnik, da smo del narave in imamo bistveno vlogo in odgovornost, da jo zaščitimo in ohranimo. Zato se spomnimo majhnih stvari, ki jih lahko kot posamezniki naredimo in prispevamo za skupno dobro.

 Nekaj nasvetov, ki bodo  vsaj malo prispevali k ohranjanju našega planeta:

  1. Bodimo pozorni na naše nakupovalne navade: izbiramo izdelke z manj embalaže, lokalno predelane, podpirajmo okoljsko odgovorna podjetja.
  2. Ob nenehnem nakupovanju razmislimo »Ali vse to res potrebujem?«
  3. Zmanjšajmo (u)porabo plastike, saj je plastika resno okoljsko vprašanje, ki vpliva na vse žive organizme. Zato, da bomo lahko zmanjševali količine odpadkov in preprečili nadaljnjo škodo, opustimo rabo plastičnih vrečk, plastenk in drugih plastičnih izdelkov, ki ne služijo večkratni uporabi.
  4. Ločujmo odpadke, tako doma kot v službi ali prostem času. Z recikliranjem pomagamo, da že tako omejene vire nadomeščamo z reciklati.
  5. Elektronska oprema ne le da je izdelana iz omejenih virov, temveč  vsebuje tudi strupene kemikalije, zato je naša naloga, da poiščemo najbližje centre za reciklažo elektronskih odpadkov in jih ločimo pravilno ) Ločeno zbiranje odpadkov » Zeleni svet | Shema ZEOS).
  6. Omejimo porabo pisarniškega papirja.
  7. Spoštujmo hrano, zmanjšajmo količino zavržene hrane.
  8. Očistimo digitalne odpadke (našo elektronsko pošto, shranjene neuporabne datoteke na oblakih, naših računalnikih, telefonih). Za izravnavo onesnaževanja, ki ga povzroča približno 1,9 bilijona letnih iskanj na Googlu, bi bilo treba posaditi 16 milijonov dreves!
  9. Varčujmo z energijo in energenti. Ugašajmo luči, zaslone in druge električne naprave, ko jih ne potrebujemo. Preudarno uporabljajmo klimatizacijo prostorov (zračenje na pravi način) (Nasveti – Hiša (porabimanj.si)).
  10. Kolikor se da uskladimo naše potovalne navade in čim večkrat izberimo trajnostni transport (peš, kolo, vlak, avtobus, skupni prevozi ipd. 

               Naj bo vsak dan –  Dan za Zemljo!

besedilo pripravila Andreja Longer

učiteljica biologije

Dostopnost