+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

O človeški ribici je pisal že veliki polihistor Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske.

Z učenci, ki obiskujejo predmet organizmi v naravnem in umetnem okolju smo obiskali informacijski center za varstvo človeške ribice SOS PROTEUS v Kranjskih rovih, ki je namenjen predstavitvi človeške ribice, te enkratne in posebne živali, ki živi v kraških jamah Slovenije, Črne Gore, Bosne, Hrvaške, Italije… Je dvoživka in edini jamski vretenčar v Evropi.

Osrednji namen centra je izobraževanje in ozaveščanje o pomenu ohranjanja človeške ribice in virov podzemne vode, od koder v Sloveniji načrpamo 99 % pitne vode.

Biolog in raziskovalec Gregor Aljančič, ki se že desetletja ukvarja z raziskovanjem te živali, nam je povedal veliko zanimivosti o odkritju človeške ribice, zgradbi njenega telesa, o njenem  življenjskem prostoru in o  ogroženosti zaradi onesnaževanja vode in zemlje kar zelo ogroža njen obstoj, saj je na te spremembe zelo občutljiva. Velikokrat kraške vode človeško ribico naplavijo na površje, tam jo ogroža sonce saj dobi opekline in plenilci.

Z obiskom informacijskega centra postanete podpornik ogrožene človeške ribice, in sodelujete pri raziskovanju in varstvu te ogrožene živali.

Mentorica Andreja Longer

Dostopnost