+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

20. november je Svetovni dan otrokovih pravic (leta 1959 je UNICEF – Sklad Združenih narodov za otroke sprejel Deklaracijo o otrokovih pravicah; za Slovenijo je stopila v veljavo s 25. junijem 1991). Vsi narodi sveta se strinjajo, da moramo otrokom zagotoviti pogoje za zdravo odraščanje in celovit telesni in duhovni razvoj. S tem spoznanjem otroci lažje dojemajo krivice, ki se jim godijo.

Žal pa je vse prepogosto stalnica v vsakdanu marsikaterega otroka nasilje v družini, revščina, vojne, različne oblike zlorab  …  Prav zato je prav,  da so določeni dnevi v letu, s katerimi posebej opozarjamo odrasle na stanja in pojave, zaradi katerih otroci trpijo – kajti tudi včeraj je 40 000 otrok do petega leta starosti umrlo zaradi lakote, nekateri otroci so umrli zaradi nesmiselnega pobijanja v vojnah, tudi v našem slovenskem  prostoru je včeraj marsikateri otrok zaradi kršenja njegovih osnovnih pravic odšel v posteljo s solzami v očeh. In to se bo žal dogajalo tudi danes in tudi jutri. Prav zato nam ne sme biti vseeno in mora biti skrb za otroke naša stalnica.

Tudi zato sta zaradi dneva otrokovih pravic nevladna organizacija Jasa in podjetje Intectiv iz Kranja obdarovali vse kranjske prvošolčke s knjigo-slikanico pisateljice Neže Maurer in slikarke Maje Šubic Ti si moje srce.

Zakaj knjiga, ne pa kakšna druga oblika skrbi za otroke? Mag. Mateja Jamnik, predsednica Jase pojasnjuje:  »Knjiga,  ker je treba biti človek! Če bi nam šlo le za zagotavljanje naklonjenosti javnosti in navidezno krepitev statusa, bi otrokom zagotovili kakšno lutkovno predstavo, ki je lahko koristna, ni pa trajna življenjska popotnica. Lahko bi jim poslali kakšno klovneso, kateri bi se pol ure smejali, potem pa – še globlja praznina. S knjigo, pravo knjigo je drugače. Sporočilo avtorja, ki doživlja vse odtenke življenja in obvlada besednjak otroka – med redkimi je tudi Neža Mauer – pomaga že triletnemu otroku, da pravilno stopa v ‘širni svet’. Hkrati pa ta sporočila vsebujejo globino, ki zdrami odrasle. Gre torej za knjigo – in takšne so vse, sicer redke stvaritve za otroke pravih avtorjev – ki je otroku zanesljivi kažipot, oporna točka na življenjski poti za odraslost. Kadarkoli se zgodi zamegljenost resničnosti, stiska, občutek brezizhoda, je zraven prijateljica, ki lahko osvetli življenjsko stezo. To je izkušnja četrt stoletja delovanja Jase. Zato smo osredinjeni na pripravljanje posebej koristnih knjig in izvajanje različnih izobraževalno-ustvarjalnih aktivnosti, s katerimi mladim bralcem zagotavljamo brezplačno naše knjige in krepimo branost. Zavedamo se koristnosti početja in javnih priznanj ne potrebujemo. Isto bi počeli povsem anonimno. V tem primeru se je podobno opredelil tudi direktor Intectiva gospod Matjaž Levar. Sodelovanja ni pogojeval z javnimi objavami – odločilno je bilo, da se otrokom resnično pomaga. Res pa je, da so dobri primeri toliko učinkovitejši, kolikor več ljudi za njih izve«.

Dostopnost