+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Žiga X. Gombač je pisatelj, medijski multipraktik in ultramaratonec, rojen 28. 4. 1976.

Žiga X. Gombač je v zadnjih dvanajstih letih spisal in objavil več kot 178 pravljic, pesmic in stripov za otroke ter jih objavil tako v revijah, kot knjigah.

Sodeloval je in še sodeluje z revijami Zmajček, Galeb, Kekec, Bim Bam, Trobentica, Bučka in National Geographic Junior, v zadnjih šestih letih pa svoja dela izdaja izključno v knjižnih oblikah.

V pravljice je od nekdaj zaljubljen do ušes. Tudi zato, ker so pravljice sončni žarek, ki predre še tako siv oblak. In imajo čarobno lastnost polepšati dan, pregnati bavbava in preglasiti še tako glasen grom. Ter nas ob tem česa naučiti, nas nasmejati, umiriti, uspavati. In to zgolj z nekaj besedami.
Ustvaril je izjemne svetove, značaje, zaplete in razplete. Nove ideje in teksti mu stalno trkajo po notranji strani lobanje, ker hočejo ven. Če se vsaj enkrat na teden ne usede za računalnik in jih zapiše, je precej slabe volje. Včasih ideje pritiskajo nanj tako močno, da se vse skupaj konča ob zori z utrujenim računalnikom, a velikim nasmehom. Zadeve zapisuje in ustvarja z možnostjo nadaljevanj neslutenih razsežnosti.

Sam o sebi pravi: ”Rojen in vzgojen v Ljubljani. V mestu, ki mi je podarilo kopico navdiha, izkušenj in spoznanj. Tudi zelo neposrednih, pristnih in bolečih. Skozi njih me je seznanilo z množico oseb, tako dobrih, kot slabih. In vsaka izmed njih se me je dotaknila na svoj način. Kljub vsemu in vsem sem si ostal zvest. Dovolj zvest, da o nakopičenem pišem kar se da iskreno ter svojstveno. Zavedam se, da je avtor medij. Medij, v katerem čas nalaga usedline doživetij. In če hočejo slednja tja ven, v svet, jih je treba prežeti z odgovornostjo in pristnostjo. Nežno in spoštljivo jih je treba negovati, da se bodo dotaknila vsakega bralca posebej.”

♦ Žiga X. Gombač – celoten prispevek

Dostopnost