+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Šola v naravi je potekala v dveh skupinah, od 27. do 29. 5. 3. a in 3. c razred ter od 29. 5 do 31. 5. 3 b razred. V prvi skupini se je šole v naravi udeležilo 44 učencev, v drugi skupini pa 21 učencev.

Obe šoli v naravi sta bili uspešni in sta realizirali vse zadane cilje. Program smo sproti prilagajali vremenskim razmeram, ampak dežju se ni dalo ubežati. K sreči je dom opremljen z izredno sušilnico.

Prva skupina je imela vse tri dni deževno vreme, pa kljub temu so otroci spoznavali okolico Javorniškega rovta, iskali rastline, nabirali koprive. Imeli smo kar nekaj pohodov v okolico, vsakokrat z drugo nalogo. Učenci so imeli priložnost spoznati izvor besede Trilobit, da je bilo na tem področju pred 350 milijoni let morje. Še danes se najdejo fosili iz teh časov in učenci so imeli priložnost videti in poiskati primerek v naravi. Trilobite so tudi ulivali in jih potem barvali.

Kljub dežju so učenci plezali na steni, veslali po jezeru. Učenci so prvič stopili v elektrarno in preizkušali prevodnost različnih materialov. To je bila edina vsebina, ki smo jo dodali zaradi vremenskih neprilik. Elektrika in prevodnost sta bila učencem predstavljena na njim ustrezen, preprost in konkreten način.

Z izrednim zanimanjem so poslušali o ribolovu in ribjih vabah, želeli so, da bi vabe izdelali sami. Zaradi konkretnih primerkov, plakatov s primeri so bili očarani. Le škoda, da zadnji dan nismo šli ven zaradi močnega dežja, da bi se preizkusili v ribištvu.

Skupina učencev se je s preizkusila v kuhanju (projekt: Otroci otrokom skuhajmo zdravo kosilo) in so pripravili celotno kosilo ob pomoči glavnega kuharja: špargljevo juho, pečeno piščančje bederce, pogačo iz skute in kopriv ter sladico s svežimi jagodami. Vsi skupaj smo na sprehodu nabrali koprive , ki so nam jih okusno pripravili naši mladi kuharji. Skupinico smo poimenovali ŽARI(žabe,ribe).

Seveda pa šola  naravi ne mine brez pižama žura in Pokaži kaj znaš. Učenci so se potrudili in poskrbeli, da je publika uživala.

no images were found

Zapisala: Milena Ristić

 

 

Dostopnost