+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

S PROSTOVOLJSTVOM BOGATIM.  SEBE IN DRUGE.

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2018

11. junija 2019 je na Brdu potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta, na kateri so bila podeljena priznanja – Naj nazivi izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Organizator in izvajalec je Mladinski svet Slovenije, častni pokrovitelj natečaja pa je že vrsto let predsednik RS Borut Pahor, ki je tudi letos gostil zaključno prireditev ter izročil plaketo nosilcu Naj prostovoljskega projekta.

no images were found

 

Objave na temo natečaja in prireditve si lahko ogledate na Facebooku.
Do foto galerije lahko neposredno dostopate tudi tukaj.
Tudi naša šola se je letos prijavila na natečaj in sicer s projektom prostovoljne medvrstniške pomoči –  TUTORSTVO, ki na naši šoli poteka že šesto leto.

Tovrstno sodelovanje udeležencem prinaša veščine, ki pripomorejo k večji uspešnosti v šoli in družbi. To so občutek lastne vrednosti, izboljšanje samopodobe, komunikacije, sprejetosti in enakosti. Projekt je prerasel v pomemben program šole, v katerega se iz leta v leto vključuje več prostovoljcev in tistih učencev, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Z vsemi izvedenimi dejavnostmi želimo širiti zavedanje, da so sodelovanje, sprejemanje in medsebojna pomoč ključ za reševanje težav in iskanje izboljšav pri vključevanju učencev priseljencev. Šola se s takim načinom delovanja odpre in postane prostor srečevanja različnih kultur in narodov. Napredek in hvaležnost učencev priseljencev nas navdaja z upanjem, da se bo v naslednjih letih še več prostovoljcev vključilo v ta projekt.

Pomembno je stopiti iz rutine in delovati v dobro vseh, brez predsodkov in nestrpnosti do drugačnih, ker drugačnost ni napaka, je radovednost in pot k medsebojnemu zbliževanju.

Ob prejemu priznanja PROSTOVOLJEC LETA 2018 bi se kot mentor rada zahvalila vsem učencem tutorjem, ki so namenjali svoj prosti čas skozi celo šolsko leto in pomagali tistim učencem, ki bi se brez njihove pomoči veliko težje vključili v šolo in okolje. Želim, da bi se vsi zavedali, kako pomembno je biti prostovoljec in s svojim delom polepšati vsakdan ljudem, ki zaradi takih dejanj občutijo sprejetost v družbo, občutek prijateljstva in srečo.

mentorica Andreja Longer

 

Izkušnja naše tutorke in njeno mnenje o prostovoljni medvrstniški pomoči:

TUTORSTVO

Začetka letošnjega šolskega leta si ne bi predstavljala brez tutorstva. Pomagalo mi je, da zdaj razumem težave drugih, tako učne kot tudi v družbi. Meni tutorstvo veliko pomeni, ker rada, mlajšim in starejšim. Pomembno je verjeti v varovanca, pomeni, da mu vlivam voljo do dela, npr. dajva, dajva, še čisto malo, saj bo šlo.

Pridobil je na različnih področjih, na primer: dobil je več prijateljev, lažje se je in se bo vključil v družbo, lažje se bo učil, pridobil je občutek varnosti, mlajši pa vedo tudi, da lahko svoje težave oz. tegobe in skrivnosti, zaupajo tutorjem. Pri tutorstvu je pomembno učenje na igriv in sproščen.

Tutorji spodbujamo prostovoljstvo na šoli, enakost oziroma občutek za sošolca in sočloveka. Solidarnost, odgovornost, sočutje in znanje so le nekatere izmed vrednot, ki jih krepimo. Tutorji svoj prosti čas namenimo prostovoljni pomoči. Oba z varovancem razvijava občutek za samopodobo, samozavest, izboljšujeva znanje, razvijava komunikacijske sposobnosti, on pa se lažje vključuje v družbo.

Tutorji smo lahko odličen zgled za vse učence. Komuniciramo na način, ki je našim varovancem bližji, zato med sabo hitro postanemo prijatelji.

Sprejemanje raznolikosti vseh in vsakogar bogati vse učence, učitelje in družbo v celoti.

ZARJA OŠLJAK 6.b

 

Dostopnost